
Hoe de No-Risk Polis Werkgevers Geld Bespaart
Hoe de No-Risk Polis Werkgevers Geld Kan Besparen
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat de No-Risk Polis in gemiddeld 60% van de gevallen niet wordt benut? Dit is een gemiste kans voor veel werkgevers, omdat de No-Risk Polis aanzienlijke financiële voordelen kan bieden. In dit artikel zullen we bespreken wat de No-Risk Polis inhoudt, voor welke medewerkers deze bedoeld is en hoe werkgevers er geld mee kunnen besparen.
Het Financiële Risico van Ziekte en Verzuim
Onder de huidige wetgeving vormt ziekteverzuim een aanzienlijk financieel risico voor werkgevers. Werkgevers hebben te maken met loondoorbetalingsplicht, re-integratie verplichtingen en uitkeringslasten. Dit kan werkgevers terughoudend maken bij het aannemen van nieuwe medewerkers die een verhoogd risico op ziekte en verzuim hebben. Om dit risico te verlichten, is er de No-Risk Polis.
De Voordelen van de No-Risk Polis
De No-Risk Polis biedt een ziektewetuitkering voor werknemers die arbeidsongeschikt worden. In het eerste jaar hebben ze recht op maximaal 100% van het (maximum) uitkeringsdagloon, en in het tweede jaar is dit 70%. De No-Risk Polis is een recht van de werknemer. Als een werknemer in aanmerking komt voor deze uitkering, kan de werkgever deze bedragen in mindering brengen op het loon dat aan de medewerker wordt betaald. In veel gevallen wordt de uitkering met instemming van de medewerker rechtstreeks aan de werkgever betaald, die op zijn beurt het juiste loon aan de medewerker uitkeert.
De No-Risk Polis is van toepassing gedurende een periode van 5 jaar. In sommige situaties kan deze termijn met nog eens 5 jaar worden verlengd, bijvoorbeeld als een werknemer ernstig ziek is. Er zijn uitzonderingen, zoals wanneer een werknemer beschut werkt of met een ziekte of handicap, dan blijft de no-riskpolis geldig zolang de werknemer werkzaam is.
Belangrijk om te weten is dat het loon in het tweede ziektejaar nooit hoger is dan 70%, zelfs als de werkgever op basis van cao-afspraken een hoger percentage moet betalen. Bovendien blijven werkgever en medewerker tijdens het dienstverband verplicht tot re-integratie, waarbij de kosten voor rekening van de werkgever komen.
Voor Wie is de No-Risk Polis Bedoeld
De No-Risk Polis is van toepassing op verschillende categorieën medewerkers, waaronder:
- Personen met een lopende WIA of WAO-uitkering.
- Personen die korter dan 5 jaar voor indiensttreding een WAO-uitkering hadden.
- Personen die korter dan 5 jaar voor indiensttreding geen WIA-uitkering kregen omdat ze bij het einde van de wachttijd 0% - 35% arbeidsongeschikt waren.
- Personen met structurele functionele beperkingen.
- Personen die onder de participatiewet vallen.
Voor medewerkers met een bestaand dienstverband geldt de No-Risk Polis bijvoorbeeld als ze arbeidsongeschikt zijn als gevolg van zwangerschap of bevalling, een orgaan doneren, of met een WIA-uitkering in passend werk bij dezelfde werkgever zijn herplaatst en binnen de eerste 5 jaar ziek worden.
Aanvragen en Aangifte van de No-Risk Polis
Als werkgever weet je niet altijd of een medewerker onder de No-Risk Polis valt. Je mag twee maanden na indiensttreding vragen of de No-Risk Polis van toepassing is. Daarnaast dient de medewerker de werkgever binnen twee dagen na ziekmelding te informeren over de No-Risk Polis, maar dit wordt vaak vergeten.
Bij twijfel kan een werkgever met een schriftelijke machtiging van de medewerker een zogenaamde doelgroepenverklaring bij het UWV aanvragen om te verifiëren of de No-Risk Polis van toepassing is.
Aangifte bij het UWV
Als een medewerker onder de No-Risk Polis valt, moet de werkgever binnen zes weken na de eerste ziektedag aangifte doen bij het UWV. Als de medewerker inmiddels weer aan het werk is, kan de werkgever tegelijkertijd de hersteldatum doorgeven aan het UWV. Het is van groot belang de aangifte op tijd te doen om boetes te voorkomen.
Het Belang van het Loonkostenvoordeel (LKV)
Werkgevers die recht hebben op het loonkostenvoordeel (LKV) moeten dit aanvragen, aangezien de No-Risk Polis van toepassing is als de werknemer in het doelgroepenregister staat. De no-riskpolis geldt namelijk onder andere als de werknemer in het doelgroep register staat. Vraag je het LKV voor deze werknemer niet aan? Dan vervalt daarmee ook je recht op de no-riskpolis.
In de praktijk kan de No-Risk Polis een waardevol instrument zijn voor werkgevers om financiële risico's bij ziekte en arbeidsongeschiktheid te verminderen. Door de juiste informatie op het juiste moment te verstrekken en te gebruiken, kunnen werkgevers aanzienlijke besparingen realiseren en een gezond personeelsbestand behouden. Zo kun je niet alleen financiële voordelen behalen, maar ook een duurzaam personeelsbeleid opbouwen dat verzuimrisico's minimaliseert.
Voor meer informatie over de No-Risk Polis en hoe deze van toepassing kan zijn op jouw organisatie, kun je altijd contact opnemen met Werk&Welzijn, of kijk op de website van het UWV.